| | | | | |  
 


Sissela ny i Wieheföreställning

 
Med start i kväll är Wiehe-föreställningen " ... har du sett världen" tillbaka i Malmö. Nu med Sissela Benn som den unga Mikael Wiehe.
– Föreställningen har en annorlunda form som var lite av en utmaning men också jättekul att göra. Och jag är själv förvånad över hur berörd jag blir av musiken, säger hon.

mw_sissela2019
Foto: Michaela Ekelund

 
" ... har du sett världen" hade premiär på Malmö Live i mars 2018. Med manus av Malmöförfattaren Fredrik Ekelund berättar denna musikteater Mikael Wiehes historia parallellt med historien om Malmös förvandling från industristad till kunskapsstad. Allt varvat med Wiehe-låtar.
Förutom Mikael Wiehe fanns också Nour El Refai på scenen som en ung Wiehe. Sångerna framfördes växelvis av Edda Magnason och Wiehe själv tillsammans med Malmö symfoniorkester.
Efter en utflykt till Folkoperan i Stockholm är "... har du sett världen" nu tillbaka på Malmö live.
– Det var fantastiskt roligt att göra den i Stockholm, säger Mikael Wiehe. Så borta bra, men hemma är ändå bäst. Här har vi en större lokal och framförallt är den här orkestern dubbelt så stor, det blir en väldigt häftig föreställning.
 
På Folkoperan tog skånska skådespelaren och humorartisten Sissela Benn över rollen som den unge Mikael Wiehe efter Nour El Refai.
– Jag var lite nervös för just Stockholm, att de inte skulle tycka att det var intressant med Malmö och alla gamla historier, medger hon. Men så var det inte alls. Utom möjligen i ett parti jag har där jag kommer ut som en dotter som pratar om Malmö FF, då var det ganska tyst kan jag säga. Så blir det nog inte här i Malmö.
– Det är klart att det ger en extra dimension om man kan identifiera saker man känner igen från sin ungdom och geografiskt, säger Mikael Wiehe. Men   utvecklingen industristaden Malmö gör mot någon slags kunskapsstad och framförallt en medelklasstad är en utveckling som gäller många städer i världen och det gör att Malmö verkligen lever upp till sloganen "Har du sett Malmö, har du sett världen".
 
Föreställningen som från och med i kväll kan ses på Malmö Live är inte exakt samma föreställning som senast den spelades här.
– Att vi bytte Nour mot Sissela tvingade fram en del förändringar, berättar Mikael Wiehe. Det fanns ett sjok i andra akten där vi pratade om personliga erfarenheter och då kunde inte Sissela prata om det som Nour pratade om utan fick ta något eget och det har blivit minst lika bra.
– Vi har också lagt till en ny låt, min gamla "En sång till modet", fortsätter han. Det finns en avdelning nu där vi pratar om fotbollsstaden Malmö och om knivattacken 8 mars 2014 där bland annat MFF-supportern Showan Shattak blev svårt skadad och om den stora antirasistdemonstrationen som hölls efter det. Där passar den.
 
Sissela Benn beskriver sin roll som både utmanande och kul.
– Det är en ganska svår typ av roll i en annorlunda form som jag inte är van vid, förklarar hon. Jag är berättare men gestaltar också en person som lever och bara står två meter bort på scenen. Det tog ett tag att hitta in men sedan har det varit jättekul och jag är nästan själv lite överraskad av att jag blir så himla berörd av musiken. Det spelar ingen roll att jag hört den kanske hundra gånger nu, jag har ändå svårt att hålla mig från att lipa.
 
Varför blir du så berörd?

– Det är väldigt bra musik som väcker känslor, bra texter och stora ämnen som påverkar. Och när musik och text sätts ihop på ett visst sätt kan det vara omöjligt att värja sig.
 
Hade du en relation till Mikaels musik innan?
– Absolut, jag kan inte säga att jag var ett superfan men jag har hört honom mycket och växte upp med musiken och är väldigt glad att jag har återupptäckt den nu. Det är häftigt att han gör många olika typer av låtar, det kan handla om relationer eller vänskap men också mycket politiska låtar som ändå inte känns som plakatpolitik. Jag kan känna mig svältfödd på den typen av musik.
 
Din pappa skådespelaren Kevin Benn och Mikael Wiehe kände också varandra?
 
– Ja, det är roligt att de hängde i samma kretsar och sedan gjorde faktisk jag och hans döttrar också det så för mig var Mikael Wiehe dessutom länge mest deras pappa. Det är också lite roligt att jag även kände Edda och umgicks med henne under tidigt 2000-tal. Därför var det både självklart och personligt att göra det här.
 
Sissela Benn är som hon uttrycker det "born and raised in Malmö" och har dessutom nyligen flyttat tillbaka till Kirseberg där hon växte upp.
– Cirkeln är sluten, konstaterar hon och menar att även hon känner igen föreställningens Malmöbild.
– När jag tänker på det Malmö jag växte upp i var det så annorlunda, då var det en slags småstadsstämning. Nu har det blivit som en explosion av kulturliv och företag och det finns så mycket delat i staden, så mycket fantastiskt och så mycket svårigheter och bra och dåligt som sker parallellt. Samtidigt känner man sig alltid trygg här och kan vara sig själv.
 
" ... har du sett världen" spelas vid tio tillfällen i konsertsalen på Malmö Live denna gång.
– Förra gången hade jag nog trott att det skulle komma lite fler människor från Eddas, Nours och Sisselas generation men de som kom var mer från 50 och uppåt så jag hoppas de yngre kommer nu, säger Mikael Wiehe.

Fakta:
Mikael Wiehe och Sissela Benn om vad de ska göra efter " ... har du sett världen":
Mikael Wiehe: "Jag ska på turné med Ebba Forsberg. I november kan man se henne och mig här i Malmö. Och jag har en bunt låtar som nog kan bli en ny skiva någon gång."
 
Sissela Benn:
"Parallellt med detta håller vi på att spela in en ny Sunefilm i Göteborg som förmodligen kommer till jul. Sedan ska jag också regissera en ny säsong av tv-serien Dilan och Moa. Den kommer på SVT nästa år och det ska verkligen blir så kul att få fortsätta filma här i Malmö."

Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet, 21 maj 2019