| | | | | |  
 
   
En dansk julsaga  

 
 

Gatuteater var en omåttligt populär uttrycksform i mitten av 70-talet. Kanske berodde det på att man för att få vara med i en sån här teatergrupp egentligen inte behövde kunna spela så mycket teater…alls. (Det var inte det individuella uttrycket, utan det intryck gruppen gjorde, som var viktigt.) Föreställningarna spelades, som namnet antyder, på gatan - självfallet utan att man begärt polistillstånd, det skulle ju ha varit att fjäska för "det borgerliga samhällets fascistoida våldsapparat" – och slutade oftast med att polisen kom och slog deltagarna i huvudet med sina batonger. Det blev så att säga finalen på föreställningen.
En av de mest mytomspunna gatuteatergrupperna var Solvognen från Fristaten Christiania i Köpenhamn. Solvognen gjorde många berömda framträdanden. Ett av dem ägde rum på Jylland i västra Danmark där det hölls ett danskt-amerikanskt vänskapsmöte - mitt under brinnande Vietnamkrig. Solvognens medlemmar klädde då ut sig till indianer och red in på mötet – som hölls utomhus – på vita hästar och började tala om ursprungsbefolkningens rättigheter i USA. Dansk-amerikanerna blev upprörda och föreställningen slutade – som vanligt - med att polisen kom och slog skådespelarna – och hästarna – med sina batonger.
En annan gång "lånade" Solvognen uniformer ur ett militärt förråd. Halva gruppen klädde ut sig till NATO-soldater och andra halvan av gruppen klädde ut sig till åskådare, d.v.s. stod på trottoaren i sina vanliga paltor. Sen kom "NATO-soldaterna" marscherande och när folk samlades för att titta på, började "soldaterna" beskjuta åskådarna (med lösa skott så klart) varpå den andra halvan av skådespelarna kastade sig ner på gatan med ketchupen sprutande. Människor greps av panik, tog skydd, sprang och gömde sig. Och så kom polisen och slog folk med sina batonger. Och det gjorde ju inte paniken mindre direkt. Solvognen fick i alla fall igenom sitt budskap: Danmark ut ur NATO! NATO ut ur Danmark!
Men Solvognens utan jämförelse mest berömda föreställning utspelade sig på Magasin du Nord – Köpenhamns motsvarighet till NK i Stockholm – julen 1974. Då klädde alla Solvognens medlemmar – ungefär 200 stycken – ut sig till tomtar: röda tomtedräkter, röda tomteluvor, vita tomteskägg. Sen marscherade man in på varuhuset, sjungandes glada julsånger, och ner i leksaksavdelningen i källarvåningen. Där tog man sedan ner alla leksakerna som stod på hyllorna och gav dem till barn som råkade komma förbi. Barnen blev jätteglada! (För att inte tala om deras föräldrar!) Det blev däremot varken varuhusets personal eller ledning. Det tog väl en fem, sex minuter så kom polisen instormande – med sköldar, hjälmar och extra långa batonger – som de slog de snälla jultomtarna i huvudet med. Då grät barnen. (Och en del av föräldrarna också som råkade komma i vägen). MEN: dom lärde sig också att skilja på vänner och fiender. Och ingenting kunde vara viktigare för en gatuteatergrupp i mitten av 70-talet än just att lära sin publik vem som var vän och vem som var fiende. Det finns enligt min mening alldeles för lite gatuteater idag.

Mikael Wiehe, Presens nr 3 - 4, 2004

Mer information finns på nätet. Slå på Solvognen: Politisk gruppeteater i Danmark.