| | | | | |  
 
 
MUSIKFEST I SÖDERBÄRKE

 

Björn Afzelius och Mikael Wiehe har sjungit tillsammans i många år. Men den här sommaren har varit annorlunda. Paret drog mer folk än någonsin.


Grabbarna besökte Folkets Park i Söderbärke och satte nytt publikrekord. 3.223 personer såg uppträdandet och det var 400 personer fler än det 10 år gamla rekordet som Flamingokvintetten hade. Spelningen i Söderbärke var den sjätte på sommarens turné, och vid fem av dessa sex framträdanden hade nytt publikrekord satts.

Vad beror det på att det kommer så mycket folk och tittar? Jo, det måste bero på att de bägge artisterna fungerar bra tillsammans. Deras röster kompletterar varandra bra och de spelar mycket fin musik.

Kommunister?

Jamen, säger någon. Björn Afzelius och Mikael Wiehe, är inte det dom där kommunisterna som spelar protestsånger?

Ja, en sak är i alla fall klar och det är att det politiska engagemanget ligger till grund för deras texter.
Björn säger själv:
– Den borgerliga kulturen säger bara ofarliga sanningar, typ ”Det är skönt att vara kär”, eller säljande sanningar, typ ”Jag vet vad som putar under blusen”.
Den socialistiska kulturen, som jag arbetar med, säger alla sanningar och hela sanningen. ”Det är skönt att vara kär, men det är också ett helvetes jobb att ro det iland”. Eller ”Världen är underbar, men inte för alla”.

Vill uppröra

Jag vill med min musik och mina texter uppröra folk.
Jag vill inte söva ner nån.
Jag vill inte vara ett nervlugnande medel.
Jag vill peka på orättvisor, förklara hur de uppstått och visa vem som tjänar på dem.

Hoola Bandoola

Björn och Mikael spelade i början av 70-talet i Hoola Bandoola Band, men gick sen skilda vägar. I och med sommarens turné är det första gången på 10 år som dom spelar tillsammans i form av en organiserad riksturné.
Sedan tidigt 70-tal har Björn och Mikael sålt otroliga 1,2 miljoner skivor. Detta om något, plus publiksuccéerna i sommar visar väl att folk vill bli upprörda, vill se orättvisorna, få dem förklarade och få veta vem som tjänar på dom.

Vilka låtar

Många exempel på sådana låtar finns, jag ska bara ge några exempel:

”Victor Jara”, som är en hyllning till kämpen med samma namn som mördades av juntan i Chile 1973.
”Martinez Mondragóns bekännelse” vilken handlar om en man, som vill ansluta sig till sandinistgerillan efter att ha förstått vilka fruktansvärda saker han har begått som medlem av de amerikanskstödda contras.

Men även mer vardagsnära saker har gett upphov till sånger, som Wiehes ”Flickan och kråkan” vilken har inspirerats av en teckning och Afzelius ”Isabelle” som är en hyllningssång till hans dotter.

Avstår hälften

Ett av målen med sommarens turné är att samla in 800.000 kronor till Nicaragua genom att avstå från hälften av överskottet från spelningarna. Summan är inte tagen ur luften. Det är en promille av de 800 miljoner som Amerikas president Ronald Reagen anslagit till contras. (Resultatet blev 1,2 miljoner kronor.) Framträdandet i Söderbärke gav drygt 100.000 kronor.

Tidigare under året har Björn och Mikael vid skilda tillfällen samlat in närmare 1 miljon kronor.

ANC-galan

Grabbarna var också bland de drivande krafterna bakom ANC-galan i höstas. Tillsammans med de bidrag som kom från regeringen och intäkterna från skivorna har ANC fått ett bidrag på 13 miljoner kronor!!!

Imponerande

Även om man inte sympatiserar med det politiska budskap som grabbarna framför så måste det vara svårt att inte imponeras av deras musik. Till en politisk text har man lyckats med att få fina melodier som ibland är nästan lite för ”trallvänliga”.

Naturligtvis bidrog den avspända och lekfulla atmosfären mellan grabbarna till att göra framträdandet lyckat.

Till er som inte tidigare ”upptäckt” dessa fantastiska musiker vill jag rekommendera några skivor.

Björn Afzelius: ”Globetrotter”, ”Exil” och ”Grande Finale”.

Mikael Wiehe: ”Sjömansvisor”, ”Kråksånger” och ”Hemingwayland”.
Nu till jul har det kommit en ny skiva med Björn och Mikael tillsammans.
Det allra bästa är naturligtvis att se dom i verkligheten. Om ni har möjlighet, gör det. Jag garanterar en fin kväll.

Varje tanke, varje ord

Till slut några ord som tål att tänka på, hämtade från Björn Afzelius sista skiva tillsammans med gruppen Globetrotters. Han tillägnar skivan:

”Varje tanke, varje ord
varje handling, varje insats
som för oss en sekund eller en millimeter
närmare visionen om en solidarisk världsordning
där varje människa kan leva ett meningsfyllt liv
och där varje barn kan växa upp i en fredlig värld.
En sekund eller en millimeter är oändligt mycket mer än noll”.Gert Ove Sandberg, Dalavis Nr. 3, 1986
 
 
mikael wiehe | | | | | |