tillbaka
| | | | | |  
 
 
M-politiker ville påverka artistval

Hotade lämna Svenska kyrkan efter Wiehes spelning.
I höstas reagerade kommunalrådet Per Mosseby (M) starkt när Mikael Wiehe tillåtits spela i Vaxholms kyrka.
Anledningen: Wiehe är alltför politisk.
     
Kyrkoherde Magnus Roos   ”Det är en konstig syn på demokrati han har. Kommunalrådet har inget att göra med vad vi har för musik i kyrkan”, säger kyrkoherde Magnus Roos.
(Foto: Chris Anderson)
     
Kommunalrådet blev helt vansinnigt. Han var på kyrkorådet. Sedan skrev han ett otrevligt mejl till mig och skällde, säger kyrkoherde Magnus Roos.
– Jag tycker att Mosseby borde avgå. Det är inte hans sak att detaljstyra kyrkans musikval.
Händelsen inträffade i september, kort efter valet. Den välkände artisten och vänstersympatisören Mikael Wiehe hade bjudits in för att hålla konsert i Vaxholms kyrka. Det var mer än Per Mosseby (M), kommunstyrelsens ordförande, kunde tåla.
Efter konserten kontaktade han först sina partikamrater i kyrkorådet. Sedan vände han sig direkt till kyrkoherde Magnus Roos. Det blev inledningen på en lång utväxling av mejl i vilka kommunalrådet, som kyrkoherden uppfattade det, bland annat hotade att lämna Svenska kyrkan.
I ett mejl, som Lokaltidningen Mitt i tagit del av, skriver Per Mosseby bland annat: ”… jag får personligen svårt som människa att stödja en uttalat opolitisk organisation som i sin tur kan tänkas stödja en liknande konsert med en politiskt profilerad artist igen vid nästa val”. Han förklarade också att Wiehe inte borde fått uppträda efter - som han är odemokratisk och vill ”störta regeringen”.
Till saken hör att Mikael Wiehe vid sidan om världsliga och politiska sånger även skrivit två psalmer.
Enligt kyrkoherden var konserten i kyrkan opolitisk. Per Mosseby anser inte att han gjort något fel:
– Nej verkligen inte. Jag har varit väldigt tydlig med att jag säger det som privatperson och inte som kommunalråd. I mejlen till kyrkoherden får man en annan bild. I ett skriver Mosseby att han inte bara ser det som sin rättighet som medlem i Svenska kyrkan att framföra kritik utan som sin ”skyldighet som förtroendevald”.
Men Per Mosseby nekar till att ha använt utträde ur kyrkan som påtryckningsmedel:
– Jag har inte hotat med det. Det var inte kopplat till diskussionen utan kom efteråt.
Av mejlen framgår att diskussionen fortsatte åtminstone en tid efter att Per Mosseby beställt blanketter för utträde till dess att han och hans hustru två veckor senare lämnade kyrkan. Under tiden blev han kontaktad av biskop Eva Brunne med anledning av det inträffade.
Både Per Mosseby och Magnus Roos anser efteråt att biskopen gett dem sitt stöd i frågan och själv vill hon inte kommentera saken.
– Jag tycker att kyrkoherden har agerat rakryggat såsom en kyrkoherde ska agera, säger Mikael Wiehe till Lokaltidningen Mitt i, när han får höra vad som hänt.
Han tillbakavisar påståendet att han skulle vara ”odemokratisk”:
– Jag är i högsta grad demokratisk. Jag är för folkstyre och tycker att makten ska komma nerifrån.  
 

Fredrik Sjöquist, Lokaltidningen Mitt i Stockholm den 25 januari 2011.

 
 
 
mikael wiehe | | | | | |