tillbaka
tillbaka
tillbaka
tillbaka
tillbaka
| | | | | |  
 
     
Kabaréorkestern: Nej till Dramaten

Kabaréorkestern från Malmö tackar nej till gästspelet på Dramaten i Stockholm i vår.
-Vi kände att vi höll på att bli etablerade på fel sätt. Nu ska vi i stället ut och turnera, berättar Göran Skytte.
  kabareorkestern

-Vi hör inte hemma på Dramaten i Stockholm, säger han. Hamnar man på en institution under lång tid, finns det en risk att man fjärmar sig från de idéer man står för och den publik man vill nå.

Publikkontakt

Kabaréorkestern hade muntligt tackat ja till att göra kabaré med gänget från ”Kabaré Öppen Kanal” under fem månader på Dramaten.
- Hade vi genomfört Dramaten-gästspelet hade det inneburit att vi tillbringat ett och ett halvt år på radio, TV, i skivstudios och på en institution, säger Göran. Vi kände att vi inte kunde stå för det. Nu vill vi i stället ut och spela, få en direkt publikkontakt.
- Vi hade en jättechans att bli en etablerad grupp. Det öppnades möjligheter som är unika för fria grupper. Vi kunde fått långvariga fasta jobb på institutioner. Det lockade oss i början. Man får ju då arbetsro och en ekonomisk trygghet.
Men Kabaréorkestern valde alltså att avstå från Dramaten och att stanna i Malmö.
- Vi var tveksamma mot att flytta till Stockholm på fem månader. Det känns angelägnare att föra musiksituationer i Malmö vidare, säger Göran.

Inga jobb

Kabaréorkestern består av Mikael Wiehe, Frans Sjöström, Ale Möller, Anders ”Chico” Lindvall och Göran Skytte. Dessa ska utgöra kärnan i den nya grupp som ska ut och turnera i vår.
- Men just nu har vi inga jobb alls, säger Göran. Vi håller på att diskutera hur orkestern ska
se ut. Vi har också diskuterat att kunna erbjuda olika musikfunktioner när vi turnerar omkring. T.ex. att vi både ska kunna spela konsert- och dansmusik.
Under november har Kabaréorkestern spelat in en platta med Mikael Wiehes låtar. Den görs som en samproduktion mellan Malmöbolaget Amalthea och MNW i Stockholm. Plattan beräknas komma ut i februari nästa år.

Sparken går på TV

Kabaréorkestern bildades i januari i samband med att Kabaré Öppen Kanal startade i radion. Den spelade tolv gånger i programmet fram till maj i år. I höstas flyttade kabarén till Stockholms-Kvällsöppet i TV. Efter ett uppmärksammat bråk fick kabarén sparken av programledningen efter två program.
Då fick orkestern också sparken trots att den var kontrakterad för sex program.

  Den Hialöse 1977