| | | | | |  
 

Mikael Wiehe vilar aldrig
Han har gjort nästan en skiva om året sedan början av 70-talet. Nu i höst kommer ytterligare en. – Livet är som lättast när jag skriver sånger, turnerar eller spelar in, säger Mikael Wiehe.
 
Egentligen skulle höstens skiva ha kommit redan sommaren 2016. Men… – Förra sommaren turnerade jag med Ebba Forsberg och Plura så då passade det inte. Och förra hösten fick jag äntligen en dröm uppfylld: att få turnera med en stråkkvartett och då passade det inte heller för då blev det en skiva med dem istället. Men nu äntligen!, säger Mikael Wiehe med eftertryck och skrattar.
Det fullspäckade schemat är dock inget särskilt ovanligt. Mikael Wiehe fyllde 70 år förra året, men tillhör fortfarande de där artisterna som på något sätt alltid är aktiva och mer eller mindre ständigt aktuella. Inte bara som artist med egna skivor, utan i flera andra roller också. Det märks när han försöker reda ut hur många skivor han egentligen släppt.
– Oh, det är så himla svårt att säga. Jag skrev den mesta musiken till Hoola Bandoola, räknas det som egna skivor? Så har jag skrivit texter åt musikaler och översatt låtar åt andra artister, det är svårt att veta hur man ska tänka där. Men i någon form har jag gett ut ungefär en skiva om året sedan första fullängdaren 1971. Kommer trogna fans att känna igen dig på nya skivan?
– Jag strävar alltid efter att göra någonting jag inte gjort förut på varje skiva. Så jag hoppas att den skiljer ut sig, samtidigt som jag hoppas att man ska känna igen mig. Det mest spännande med den nya skivan är att det gjorts en dansversion – och då menar jag inte Sten och Stanley, utan mer Avicci – av den låt jag släppte som singel i somras, "Släpp in mig". Det var en lillebror till en av teknikerna i studium som gjort det och han har fått helt fria händer.
Den låten handlar om en fråga Mikael Wiehe är mest känslomässig engagerad i för tillfället: flyktingfrågan. Han menar att den svenska återhållsamheten har gått för långt och att det måste lagliga vägar för att få söka asyl i Sverige.
– Det finns så klart mycket annat att oroa sig för: Allt från klimatet och EUs söderfall till terrorism. Det är inte så att det saknas ämnen.
Vad ser du mer fram emot i höst?
– Jag ska vara med i ett program på SVT som heter Folkets Musik. En irakisk tjej, henne svenskirakiska band och jag ska spela en ny version av den översättningen jag gjort av Woody Guthries låt This land is your land. Det är kul när jobb man har gjort kommer till nytta: det var en samisk tjej som sjöng en samisk version av den på Allsång på Skansen nyligen. Det är det roligaste som kan hända.
Mycket Mikael Wiehe i höst alltså. Och precis innan vi avslutar lägger han till:
– Så har jag ett stort spännande projekt på gång under 2018, men jag inte berätta om det ännu. Ni får hålla ögonen öppna!
Elisabet Wahl, Fönstret, 2017