| | | | | |  
 
 
Wiehe besviken över "Tusen bitar"-nobb

Den skånska filmen "Tusen bitar", som handlar om artisten Björn Afzelius, fick lysande recensioner och är dessutom en publiksuccé.
Men när Guldbaggenomineringarna presenterades tidigare i veckan fanns inte filmen med på listan.
Afzelius parhäst, Mikael Wiehe som tar stor plats i filmen, är såväl förvånad som ledsen över att filmen inte nominerats.
- Det är märkligt på gränsen till uppseendeväckande att det inte finns med, säger Wiehe till Kvällsposten.

 
"Tusen bitar" är filmarna Magnus Gertten och Stefan Bergs dokumentär om Björn Afzelius, som gick bort alldeles för tidigt 1999 i cancer. Filmen skildrar hans liv och är en hyllning till hans musik.
- Tillsammans med Guldbaggevinnarna "Ebbe - the movie" och "Searching for Sugar Man" är filmen om "Affe" den dokumentär som setts av flest människor under de 25 senaste år. Det var en extremt stor publiktillströmning till "Tusen bitar". Det är en anledning som god som någon till att den skulle nomineras. Dessutom var recensionerna oerhört entusiastiska.
 
Wiehe medverkar själv i filmen.
- Och jag var ju vän med Affe. Så jag är klart part i målet. Men det är ändå anmärkningsvärt.
Men han har svårt att förstå varför det blivit så här.
- Jag känner ju inte den här branschen, vet inte hur den funkar och har aldrig medverkat på någon filmgala.
 
Men kan du ana någon förklaring, som att det handlar om att filmen inte är gjord i Stockholm?

 
- Ja stockholmare är ju smartare har vi fått höra, säger han syrligt och syftar på ett gammalt uttalande från moderatledaren Ann Kinberg Batra:
- Men då borde ju i och för sig filmen varit med eftersom stockholmarna i logikens namn också gör de bästa valen... Nej uppriktigt talat tror jag inte att det ligger något sådant bakom. Det är väl förresten en skåning som är nominerad för en annan film?
 
Inte upprörande

 
Hon tror heller inte att det spelar in att Björn Afzelius var en politisk artist med starka vänsteråsikter.
- Nej det finns inget i filmen som kan uppfattas som upprörande av någon. Det här är ju en film mera om privatpersonen och artisten Björn Afzelius. Väldigt personlig och inte alls agitatorisk.
- Fidel Castro sa ju att "historien kommer att frikänna mig" när han ställdes inför rätta för att ha starta revolutionen. Jag tror att historien så småningom även kommer att frikänna "Tusen bitar".
 
"Lgh+bil+allt jag har och äger", "Om våld" och "Ute på landet" är de filmer som är nominerade i kategorin bästa dokumentärfilm.
Per Hägred, Kvp den 9 januari 2015