Ad Libs vann radiopop
- Moccers på fjärdeplats
 


Nej, det blev inte malmöfavoriterna Moccers, som vann Sveriges Radios popbandstävling 1969. Ad Libs från Danderyd heter det lyckliga bandet, som tog hem segerpokal och blommor efter en synnerligen spännande final i sommarens sista "Oppopoppa". Andraplatsen besattes av Slemmy Rysan från Köping, tredjeplatsen togs av Ålen och Co från Luleå och kvar blev alltså fjärdeplatsen för Moccers. Alla fyra banden har utvalts av en popkunning jury, bl.a. bestående av Tommy Körberg, Doris, Danne Larsson, Håkan Liljedahl och Sture Karlsson, och alla fyra banden kan skryta med att dessförinnan ha distanserat 496 svenska popband.
- Vi hade aldrig vågat hoppas på en så stor uppslutning, säger ungdomsradions chef Lars Magnus Jansson, som den stora kvällen även fungerade som prisutdelare.
- Nej, om vi ska vara riktigt ärliga, så trodde vi nog att hela tävlingen skulle bli ett stort fiasko, bekände han inför publiken på Liseberg.
 
Att så inte blev fallet kunde ungdomsradion glatt konstatera igår efter det att man lyckligt och väl styrt evenemanget i hamn.
Clabbe af Geijerstam, som skött konferencierskapet, kunde också han torka svetten ur pannan efter en lång och jäktig popsommar.
Vid sin sida hade han sista kvällen en annan popveteran, Björn Skifs, f.d. solist i Slamcreepers, som en gång i tiden nominerades av radion som Sveriges bästa popband, Björn dammar numera av sina tidigare framgångar med att försöka nå Svensktoppens höjder – ett öde som så småningom drabbar popvinnaren, månne.
 
Vad innebär det egentligen att koras till Sveriges bästa popband?
- Ni blir rikare – en erfarenhet rikare, sa Clabbe af Geijerstam uppmuntrande.
- Dom får pokal och blommor, sa producenten Rune Hallberg.
Men varken radio eller TV har utfäst några inspelningar för det vinnande bandet och inga speciella arrangemang har gjorts för att bandet ska kunna hålla sig kvar i publikens minne i fortsättningen.
Radion fixade en stor tävling, använde sig av entusiastiska amatörer och sedan sa man – tack och adjö.
 
Radiolyssnarna har dock kunnat glädja sig åt en ovanligt god popårgång. De flesta av banden har stått på ganska höga musikaliska nivåer, med finstämda melodier och välputsade arrangemang.
 
Av finalens medverkande var det egentligen bara vinnarna, Ad Libs, som vräkte på i den publikfriande och starkt soul-affekterade stilen. De andra tre bidrog med en betydligt mjukare repertoar. Malmöbandet Moccers låt "Permutations" hörde kanske till det mest finstämda, som inte kan rangeras under "elpop".
- Vi var faktiskt lite nervösa för våra akustiska gitarrer, berättar Mikael Wiehe, som tillsammans med broder Thomas och Håkan Ripa skriver alla låtar till bandet.
 
Moccers ställde nämligen upp i tävlingen trots att man inte vill räknas som popband.
 
- Men vår stil gick tydligen hem ändå, menar man och tycker att en fjärdeplacering i en så omfattande tävling är en mycket bra position. Och tävlandet har hela tiden varit enbart ett nöje, fast man kanske hade velat spela fler låtar åt gången än de olika omgångarnas enda melodi.
- En sådan här tävling är en fin sporre åt musikaliska ungdomar, fortsätter Thomas Wiehe och hoppas på fler tillfällen i framtiden.

Ulla Hårde, Sydsvenska Dagbladet, 27 augusti 1969


moccers