| | | | | |  
 
 
Medborgarplatsen, Sthlm
 

Vem kan man lita på?


Man hör ibland folk i musikbranchen påstå att en artist inte är bättre än sin senast singel. Och jag tänkte härom månaden (tänker ibland) att det här påståendet skulle man ju kunna tillämpa på andra områden, t.ex. USA:s utrikespolitik. I rättvisans namn måste man ju då först av allt slå fast att USA 1945 gjorde en LP med i sort sett uteslutande hits. Men sen dess har det varit dåligt med listplaceringarna: Koreakrig, Vietnamkrig, stöd till militärjuntor och diktaturer i Latinamerika och andra ställen i världen, invasioner i Grenada och Panama, krig i Irak, Guantanamofängelset, Abu Ghraibskandalen, Invasionen i Afghanistan. Inte en listetta så långt ögat ser!
Sällan har väl en amerikansk presidentkandidat burits fram med så mycket entusiasm, väckt så stora förhoppningar, skapat så höga förväntningar som Barak Obama. ”Yes vi kan!” Och han kunde! Han blev verkligen president i USA. Äntligen en svart man i det Vita huset! Vi var många som gladde oss. Inte minst den norska Nobelkommittén som blev så till sig i trasorna att man gav honom fredspriset nästan innan han hann in genom dörren till sin nya bostad.
Och vad blev det av det? Guantanamofängelset är fortfarande i bruk. De illegala israeliska bosättningarna på den ockuperade Västbanken som Obama skulle sätta stopp för fortsätter att byggas ut med oförminskad hastighet. Irak som skulle bli ett demokratiskt föregångsland i Mellanöstern är nu ett land totalt slaget i spillror. Det finns inget rent vatten. Det finns ingen elektricitet . Det finns ingen fungerande sjukvård. Kvinnorna vågar inte gå utanför hemmet. Våldet bara ökar och de etniska motsättningarna hotar att slita landet i stycken. Och så Afghanistan, där USA, liksom tidigare britter och ryssar, har misslyckats med att kuva det afghanska folket och Barak Obama nu tvingas förhandla med en korrupt Karzairegim, krigsherrar med blod upp till armbågarna och de kvinnohatande talibanerna för att över huvud taget komma därifrån. Vad ska man sjunga för Barak Obama? Jag kan bara komma på en enda sång: Vem i hela världen kan man lita på?


Mikael Wiehe, Medborgarplatsen i Stockholm den 4 september 2013