| | | | | |  
 
 
Artikel den
11 september 2002
 
Den 11 september 1973 tog Augusto Pinochet makten i Chile genom en militärkupp understödd av USA. Chile var inte det enda landet i Latinamerika där det satt USA-stödda militärjuntor vid makten. Det gjorde det också i Brasilien, Peru, Dominikanska Republiken, Haiti, Guatemala, Uruguay, Nicaragua, El Salvador, Argentina och Paraguay.
Latinamerika är inte heller den enda kontinent i världen där USA efter andra världskrigets slut har stött statskupper, militärjuntor, diktaturer, massakrer, mord, tortyr och försvinnanden .
Det har man också gjort i Asien:Vietnam, Laos, Kambodja (också under De röda khmererna) Syrien, Indonesien Iran och Irak (också under Saddam Hussein), i Afrika: Ghana, Kongo, Zaire, Marocko, Saudiarabien och Sydafrika under apartheidsystemet.
Det är inte heller länge sen USA aktivt stödde militärdiktaturen i Grekland, Spanien och Portugal. De största nuvarande mottagarna av amerikanskt militärt bistånd är Turkiet och Israel.
Det finns alltså många människor i världen som på goda grunder misstror USA som garant för demokrati och frihet.
Efter den 11 september 2001 framträdde vår svenske statsminister Göran Persson i TV och sa att vi nu alla var amerikaner. Jag respekterar och högaktar Görans Perssons medkänsla med de 3000 oskyldiga offren för terrorattackerna mot World Trade Center. Och jag ser fram emot samma sympatiyttringar för de civila offren för bombningarna i Afghanistan, för de barn som dött till följd av blockaden mot Irak och för de oskyldiga civila som dött i de israeliska attackerna mot de palestinska flyktinglägren.
Kampen mot terrorismen, vare sig den utförs av enskilda personer eller av stater, måste vara kompromisslös och utan undantag. Det samma gäller kampen för fred, frihet och jämlikhet.
Bara så blir den trovärdig.
Mikael Wiehe, Malmö