Popbandstävlingen mot sitt slut  


Malmöband i final
 
Moccers från Malmö, Slemmy Rysan från Köping, Ad Libs från Danderyd och ålen & Co från Luleå, är de fyra svenska popband som på tisdag den 26 augusti ska göra upp i finalen i radions popbandstävling.
 
Ca 450 band hade anmält sig från början och genom olika utgallringar återstår alltså de ovanstående fyra.
- Jag är förvånad över att vi och Slemmy Rysan gick vidare. Valet tyder på att juryn tydligen velat satsa på något annorlunda, som ligger utanför det vanliga, säger Mikael Wiehe i malmöbandet Moccers.
 
Moccers har existerat lite mer än två år. Man har hela tiden bara varit tre i gruppen - Mikael och Thomas Wiehe och Håkan Ripa - men för popbandstävlingens skull utökade man med basisten Bengt Bjernhager och trummisen åke Lindholm.
 
Nationer
  - Jag vet inte hur vår sättning ska bli i fortsättningen. På platta kan vi ju lägga på lite extra instrument, men på utespelningar vill vi ha så lite utrusning som möjligt med oss, fortsätter Mikael.
 
Moccers spelar inte så mycket. Ca 15 spelningar per år. Mest på olika nationer i Lund och då och då på "stamstället" Oscar i Malmö.
 
Man började med att spela andras melodier, men spelar nu enbart eget material. I tisdags i semifinalen i "Oppopoppa" spelade Moccers "Men in Towers" - en låt av Mikael Wiehe.
- Jag tycker att Slemmy Rysan är klart bäst. Originella och personliga. De övriga grupperna var mycket bra och professionella men något ointressanta musikaliskt sett, fortsätter Mikael Wiehe.
 
Skivinspelning
 
Han hoppas på det bästa nästa tisdag. Gruppen har redan kontrakt med Tommoplattor i Malmö om två singleinspelningar.
 
I tisdagens final i popbandstävlingen har radion helt satsat på tävlingen. Förutom finalbanden får radiolyssnarna höra tre sångare ur de grupper som vunnit de tre senaste åren.
 
Björn Skifs ur nu upplösta Slamcreepers - som vann 1966 - är det stora namnet, och medverkar gör också Jan Persson ur Lucas - som vann 1967 och Kaj Högberg ur Long Johns som vann i fjor.
 
- Alla var skeptiska när vi ville göra en ny popbandstävling. De sade att det inte fanns fler band i Sverige. Och så får vi i alla fall så många anmälningar. Alla banden har också visat sig mycket bra och intressanta, säger producenten för "Oppopoppa" Rune Hallberg.
 
- Nästa tisdag får vi alltså höra resultatet och programledare är som vanligt Claes af Geijerstam med Lasse Samuelssons Dynamite Brass som husband.

Mats Olsson, Arbetet, 2 augusti 1969


moccers