| | | | | |  
 
 
   
   2006   Sjöfolkets kulturpris
 
  Mikael med pristagarkollega Kjersti Bosdotter.

Kulturpris Sjömannen
Motivering

Sångaren och poeten Mikael Wiehe har alltid haft hjärtat till vänster. Han var 1970 med och bildade det framgångsrika proggrockbandet Hoola Bandoola Band med bland andra Björn Afzelius. Bandet bildades mitt under USAs katastrofala krig i Vietnam. Mikael Wiehe var en stark motståndare till den amerikanska invasionen och skrev då låten ”Fred”, med refrängen ”Är det verkligen fred vi vill ha, till varje tänkbart pris?”. Han kritik mot USAs imperialism har ofta funnits med i hans sånger och texter.

Mikael Wiehe har hela tiden, med sång och text som verktyg, kämpat mot orättvisorna i världen. Han har dragit igång en rad välgörenhetsprojekt bland annat i Sydamerika och han bekämpade aktivt Apartheidregimen i Sydafrika.

Här hemma i Sverige har han varit en viktig kraft i kampen mot främlingsfientlighet och rasism. 2001 var han också initiativtagare till ”Hela Sverige – Artister mot nazister som bland annat ledde till en stor antinazistkonsert i Globen i Stockholm. Han gör i anslutning till detta översättningen och tolkningen av Woody Guthrie låten ”Det här är ditt land”.

Trots hot av olika nazistorganisationer mot honom så vägrar han, med stort civilkurage, att hålla tyst. I sången ”Valet”, som han skriver när främlingsfientliga partier träder fram i Skåne, sjunger han bland annat ”Vakna upp, fatta mod, börja se er omkring. Bli inte en av dom som bara står där sen, och säger att jag visste ingenting.” Det är en sång som tyvärr är högaktuell också nu med tanke på de skrämmande framgångarna i valet häromdagen för extremhögern i många skånska kommuner.

Förutom alla sånger och texter som Mikael Wiehe skrivit med politiska budskap har han också skrivit många kärlekssånger. I en uppmärksammad och kritikerrosad cd som nyligen kom ut tolkar Mikael Wiehe, tillsammans med den tyvärr för tidigt bortgångne bluesmästaren Totta Näslund, Bob Dylan.
Mikael Wiehes samlade kulturgärning har genom åren haft mycket stor betydelse för den samlade vänsterrörelsen i Sverige.
Det är därför med stor glädje jag, som representant för SEKO sjöfolks kulturstipendiekommité  får överlämna ett av år 2006 två priser till Mikael Wiehe.