| | | | | |  
 
   
Nu är det slut med Imperiet  
 
 
 

MANAGUA. Vilka avskedskonserter!
Sammanlagt tjugotusen åskådare jublade åt Imperiet i Nicaragua. Men efter avskedskonserten i kväll är det slutspelat för gruppen.
–Våra sista spelningar gör vi för Nicaragua, säger Joakim Thåström, gruppens låtskrivare och sångare som nu åker hem för att jobba med sin solo-LP.

Utöver Thåström, Christian Falk på bas, Fred Asp på trummor är också Peter Puuders från Commando MP med i Nicaragua.
– För oss är det självklart att stödja Nicaragua, säger Joakim Thåström.
– Men så här sa ungsandinisterna till oss när vi var här förra gången, för två år sedan: ”Sluta snacka om kriget, nu vill vi ha roligt, nu vill vi dansa.”
– Och det är därför vi är här denna gång.
Utomhusarenan La Piñata i Managua var fullsatt då Imperiet, danska Gnags, Mikael Wiehe Band och lokala nicaraguanska orkestrar spelade till långt in på natten lokal tid.
Konserten var en av höjdpunkterna under den svenska kulturveckan i Nicaragua, ett arrangemang i samband med söndagens återinvigning av landets nationalteater, Teatro Popular Ruben Darío, i Managua.
Teatern har renoverats med svenska pengar. Insamlandet har drivits av Tältprojektet. Det största arrangemanget var galakvällen på Johanneshovs isstadion för ett år sedan då Imperiet också fanns på scenen.
– Alla stödprojekt är viktiga för att visa vår solidaritet, understryker Christian Falk.

Engagerade
Både Thåström och Falk, som tillfälligt slitit sig från familjen, sambon Eva Österberg och 5 månader gamla William, blir allvarliga och engagerade när vi kommer in på situationen i Nicaragua.
– Det är självklart för oss att stödja det här utsatta landet. Fattigdomen blir bara värre. Och jag ser skillnad bara sedan 1986. Då fanns inga tiggande barn på gatorna. Nu möter man dem redan på flygplatsen, säger Thåström.
Imperiet är stora här i Nicaragua. Under veckan har de intervjuats av nicaraguanska tidningar och TV. De inbjöds även att se en film från sitt förra besök.
– Men då gick jag ut. Jag pallar inte för att se mig själv på film, avslöjar Thåström.

Stor distans
De har dock stor distans till sin popularitet i Nicaragua.
– Vi är väl mest ett pittoreskt inslag. Vi skulle inte behöva lira. Det räcker med att vi visar oss så jublar folk.
När det här läses på onsdag eftermiddag är det, efter en sista konsert i Costa Rica, slutspelat för Imperiet. Men varken Thåström eller Christian Falk vill utesluta ett samarbete någon gång i framtiden.
– Kanske spelar vi tillsammans om tio år igen, bara för att få köra våra gamla låtar och vara nostalgiska, säger de.


Nils Wennberg, Aftonbladet, december1988