tillbaka
| | | | | |  
 
     
     
Svar på Hanne Köllers artikel i DN den 9 februari 2008

1999 var ett mörkt år för den svenska demokratin.
Poliserna Robert Karlström och Olov Borén sköts ihjäl utanför Malexander av nazistiska interner på flykt.
Journalisten Peter Karlsson och hans son sprängdes i luften av nazister.
Fackföreningsmannen Björn Söderberg mördades av nazister.
Flyktingförläggningar sattes i brand, judar, invandrare, demokrater, homosexuella och antirasister trakasserades och mördades av organiserade nazistiska gäng.
Press och politiker teg eller bortförklarade.
Det var då en stor grupp svenska artister beslutade sig för att anordna en gala i Globen under namnet Hela Sverige – Artister mot nazister som går av stapeln januari 2001.
Resultatet blev en singel, en CD, två videos, ett TV-program och ett överskott från biljett- och skivförsäljning samt stöd från regeringen, LO, SAF, TCO och Skandia på strax över 12 miljoner kronor. Pengarna sattes in i en fond som sedan 2002 har delat ut ungefär 6.500.000:- och ett antal hedersomnämnanden till ett hundratal föreningar och individer som på olika sätt medverkat till bekämpandet av nazismen, rasismen och antisemitismen i Sverige. Bland mottagarna finns fackföreningsfolk, teatergrupper, journalister, tidningar och militärer, filmare, rockfestivaler, författare och föreningar för avhoppade nazister, här finns individer som personligen drabbats av nazistiskt våld, riks- och kommunpolitiker från olika riksdagspartier, organisatörer av skolresor till koncentrations- och förintelseläger, banktjänstemän, föredragshållare och överlevande vittnen från Förintelsen av judar och romer, här finns skolor, skolelever och skolpersonal, forskare, studiecirklar och kommuner, här finns Stiftelsen Expo, Skattebetalarnas förening och Svenska kommittén mot antisemitism, för att ta några exempel.
Styrelsen för Artister mot nazister som beslutar om vem som ska tilldelas stipendier eller stöd består av representanter för artisterna och representanter för några av bidragsgivarna. Beslut fattas med konsensus. Styrelsen behöver inte vara överens med stipendiaterna i deras ställningstagande i andra frågor, däremot måste styrelsen vara enig i att stipendiaterna har gjort en betydelsefull insats för att motverka nazismen i Sverige. Detta gäller också Masoud Kamali. Hans arbete med att blottlägga rasismen i samhälleliga organisationer och strukturer är ett väsentligt bidrag till kampen mot rasism som grogrund för nazism och högerextremism.
De artister, organisationer, m.fl. som har gjort detta möjligt har all anledning att vara stolta.


Mikael Wiehe, artist, ordförande.  Tomas Ledin, artist, viceordförande.  Martin Jonsson, artist.  Anders Larsson, United Stage.
Maria-Paz Acchiardo, LO.  Helena Johansson, TCO.  24 februari 2008