| | | | | |  
 
     
Fyra Widerberg - Wiehe videos widerberg-biografi
   
 När det gällde film präglades 1980-talet för Bo Widerbergs del av vilsenhet och ansatser, och en del småplock. 1988 debuterade han till exempel som rockvideoregissör. Mycket berodde på att han fastnat för Mikael Wiehes hit "Titanic" (Andraklasspasagerarens sista sång)".
 Wiehe, en av den alternativa musikrörelsens stora stjärnor, hade först blivit känd som låtskrivare, musiker och sångare i Hoola Bandoola Band, men den melankoliska låten om Titanics undergång var en soloprestation. Den fanns med på en LP som kom 1978. Inför 1980 års folkomröstning om kärnkraft blev den en kärnkraftsmotståndarnas kamplåt.
 Bo Widerberg lyssnade mest på jazz och klassisk musik, men han köpte också Hoolas skivor. På 1970-talet hade Mikael Wiehe hälsat på Bo på Stenkullavägen och i klippbordet fått se en ännu inte färdig version av Fimpen. Bo ville att Hoola skulle skriva musiken. Wiehe tackade nej: det var alltför mycket en bagatell, "den bidrog inte till ett socialistiskt samhälle", säger han idag, självironisk då han blickar tillbaka. Bo hade inte blivit sur för det. I Mannen på taket lät han ju Martin Becks dotter lyssna på en Hoola-låt.
 1980-talet var rockvideons decennium. MTV, tv-kanalen uppbyggd kring rockvideor, hade startat i 1980-talets början, fast vid Widerberg-Wiehe samarbetet ännu inte kommit till Europa. Musikvideo var ett nytt fenomen som blev mycket uppmärksammat och till och med betraktat som ett sätt att förnya filmkonsten.
 Mikael Wiehe bodde, och bor fortfarande, alldeles i närheten av Pildammsvägen i Malmö där Arvid och Greta bodde. Han hade en pytteliten arbetslägenhet, förlagd till nedre botten och i söderläge, och med fönstren ständigt öppna när det var varmt. Där dök då och då Bo Widerbergs huvud upp: "Hur går det, Mikael?" Det var vid ett sådant samtal Wiehe kastade fram idén om Widerberg som regissör till en rockvideo. Wiehe hade inte tidigare gett sig in på det, det han sett hade inte inspirerat, men han hade funderat på hur det skulle bli med en erfaren långfilmregissör.
 Specialeffektfyllda rockvideor och Bo Widerberg framstår inte som något självklar kombination, och det var det heller inte, sa Bo när Expressen gjorde en artikel om samarbetet: "Jag tycker illa om nästan alla jag har sett. Det är mest tekniska uppvisningar som tävlar i att få in så många bildvändningar som möjligt."
 Widerberg och Wiehe intevjuades tillsammans, och Bo sa att det var "Titanic" som gjort honom intresserad av att ändå prova rockvideon. "En av vår tids verkliga klassiker", sa Bo om låten. Han gjorde fyra filmer till Wiehelåtar. De visades i SVT i mars 1989. och då var rockvideor, i synnerhet om de var ett samarbete Widerberg-Wiehe, så pass hett att de lyftes fram och presenterades på bästa sändningstid.
Martin Blomkvist, Höggradigt jävla excentrisk - En biografi över Bo Widerberg